Първият сблъсък между кандидата за кмет на София Мая Манолова и

...
Първият сблъсък между кандидата за кмет на София Мая Манолова и
Коментари Харесай

Манолова пита ГЕРБ защо бърза с конкурса за боклука

Първият конфликт сред претендента за кмет на София Мая Манолова и настоящия кмет и номинация на ГЕРБ Йорданка Фандъкова се оформи към вървящия конкурс за избор на сметопочистващи компании. Манолова попита Фандъкова за какво процедурата за новите оператори се организира сега - близо година преди да изтече договорът на към този момент наетите компании. Тя изиска да знае и какво се случва с обещанието да има общинско дружество, което да поддържа чистотата в града, с цел да се понижи делът на частното присъединяване в бизнеса с боклука. „ Наистина нямам пояснение за какво това се прави в този момент. Имам предположения, само че отговорът би трябвало да го даде този, който е разкрил процедурата, а точно столичният кмет ”, разяснява Манолова пред публицисти.

Фандъкова избра да отговори в ефира на близката до ръководещите телевизия „ Европа “. „ Като правист госпожа Манолова знае чудесно, че когато става въпрос за социална поръчка, тя изисква дълъг интервал на реализация. Предишния път, когато правихме такава процедура, тя търпя една година. Първите контракти за разчистване изтичат на 1 юни. Няма по какъв начин да чакаме изборите да приключат и по-късно да създадем в действителност София пленник и да я сложим под риск от криза с отпадъците “, сподели кметът.

Процедурата за избор на нови компании бе оповестена на 22 юли. Първоначално срокът за подаване на предложения бе до 21 август, само че след това той бе продължен и изтича в понеделник, 9 септември. Цената на поръчката за седем от зоните, на които е разграничена София за задачите на чистотата, е съвсем 436 млн. лева с Данък добавена стойност за идващите 5 години.

 

Цената на топлото

Над " Топлофикация-София " е обтегнат политически чадър от общинските съветници към Столичния общински съвет и това сдружение, от една страна, ограбва столичани, въпреки това, е брутално източвано. В момента неговите отговорности са в границите на 800 млн. лв., сподели още Манолова пред " Капитал ". Тя дава образец с електрическата сила, която създава столичната топлофикация, и показва, че тя се продава не от особено основаното звено към столична топлофикация, а от частна компания. Тя купува на 90 лв. и продава на борсови цени, които стигат до 150 и 200 лв. и цялата облага остава частна, показва Манолова. Според нея сега обстановката с отпадъците в София е неуместна. " В столицата има цех за отпадък, само че изгоди, облага от него няма. Защото на входа на този цех за преправка на битови боклуци в частта сепариране на боклуци още веднъж стои частна компания ", изясни Манолова. По думите й частни компании източват сдружението.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР